Browar Zamkowy Cieszyn i Browar PiwoWarownia postanowiły połączyć swoje siły i wspólnie uwarzyć nietuzinkowe piwo.
Ten niezwykły pomysł zrodził się już podczas zeszłorocznej Brackiej Jesieni 2017. – Postanowiliśmy sięgnąć do tradycji kuchni śląskiej. Były w niej zawsze obecne potrawy oparte o lokalnie uprawiane zioła i zboża. Spośród nich wybraliśmy jęczmień, żyto, pszenicę oraz owies. Te zboża stanowią bazę zasypu. Z ziół po wielu próbach, doświadczeniach i licznych dyskusjach wybraliśmy arcydzięgiel oraz macierzankę. W czasie gotowania dodaliśmy, oprócz chmielu, arcydzięgiel. Natomiast po fermentacji, podczas leżakowania do piwa trafi macierzanka. Wszystko to sprawi, że nasze piwo będzie miało niepowtarzalny smak i aromat. – komentują pomysłodawcy receptury, piwowarzy obydwu browarów: Dominik i Łukasz.
Piwo zostało uwarzone w Browarze Zamkowym Cieszyn – 8 lutego 2018 roku wspólnie przez pasjonatów piwa z zaprzyjaźnionych browarów. Otrzymało nazwę: „Ziółka dwa i cztery zboża”.
Premiera piwa przewidziana jest na Silesia Beer Fest 2018 w Katowicach. Przedsprzedaż do dystrybutorów, pubów i sklepów prowadzą przedstawiciele handlowi Browaru Zamkowego Cieszyn i Browaru Piwowarownia.
Źródło:http://www.browarcieszyn.pl/
Zagłosuj!
Ten wpis został dodany przez jednego z czytelników lub redakcję. U nas każdy może dodać coś od siebie:) Dodaj swój własny wpis!