„Ziółka dwa i cztery zboża” – nowe piwo z Browaru w Cieszynie

„Ziółka dwa i cztery zboża” – nowe piwo z Browaru w Cieszynie

Browar Zamkowy Cieszyn i Browar PiwoWarownia postanowiły połączyć swoje siły i wspólnie uwarzyć nietuzinkowe piwo.

Ten niezwykły pomysł zrodził się już podczas zeszłorocznej Brackiej Jesieni 2017. – Postanowiliśmy sięgnąć do tradycji kuchni śląskiej. Były w niej zawsze obecne potrawy oparte o lokalnie uprawiane zioła i zboża. Spośród nich wybraliśmy jęczmień, żyto, pszenicę oraz owies. Te zboża stanowią bazę zasypu. Z ziół po wielu próbach, doświadczeniach i licznych dyskusjach wybraliśmy arcydzięgiel oraz macierzankę. W czasie gotowania dodaliśmy, oprócz chmielu, arcydzięgiel. Natomiast po fermentacji, podczas leżakowania do piwa trafi macierzanka. Wszystko to sprawi, że nasze piwo będzie miało niepowtarzalny smak i aromat. – komentują pomysłodawcy receptury, piwowarzy obydwu browarów: Dominik i Łukasz.

Piwo zostało uwarzone w Browarze Zamkowym Cieszyn – 8 lutego 2018 roku wspólnie przez pasjonatów piwa z zaprzyjaźnionych browarów. Otrzymało nazwę: „Ziółka dwa i cztery zboża”.

Premiera piwa przewidziana jest na Silesia Beer Fest 2018 w Katowicach. Przedsprzedaż do dystrybutorów, pubów i sklepów prowadzą przedstawiciele handlowi Browaru Zamkowego Cieszyn i Browaru Piwowarownia.

Źródło:http://www.browarcieszyn.pl/

Zagłosuj!

6 punktów
Fajne Nie lubię

Razem głósów: 0

Fajne: 0

Procent fajnych głosów: 0.000000%

Słabe: 0

Procent słabych głosów: 0.000000%

Ten wpis został dodany przez jednego z czytelników lub redakcję. U nas każdy może dodać coś od siebie:) Dodaj swój własny wpis!

Dodaj komentarz