Hażlach: Segregujmy oleje jadalne! (część 7)

Hażlach: Segregujmy oleje jadalne! (część 7)

Co można wrzucać do pojemnika na zużyty olej i tłuszcz jadalny?

Do pojemnika należy oddawać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które pozostają po przygotowaniu posiłków w kuchni. Mogą być to oleje roślinne, masło, smalec, utwardzone tłuszcze i margaryny.

Jak poprawnie segregować olej i tłuszcz w swoim domu?

Nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika. Rozpocznij jego segregację w domu. Przygotuj plastikową butelkę o dowolnym rozmiarze i napełniaj ją stopniowo. Możesz użyć do tego lejka. Tłuszcz stały podgrzej do rozpuszczenia i także przelej do butelki. Gdy zapełnisz butelkę zanieś ją do pojemnika w swojej okolicy.

Czego nie oddawać do pojemnika?

Do pojemników na olej należy wrzucać tylko zużyty jadalny olej i tłuszcz. Pojemniki nie są przeznaczone do utylizacji olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych ani innych przemysłowych.


Źródło: hazlach.pl

Zagłosuj!

6 punktów
Fajne Nie lubię

Razem głósów: 0

Fajne: 0

Procent fajnych głosów: 0.000000%

Słabe: 0

Procent słabych głosów: 0.000000%

Dodaj komentarz