Co można wrzucać do pojemnika na zużyty olej i tłuszcz jadalny?
Do pojemnika należy oddawać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które pozostają po przygotowaniu posiłków w kuchni. Mogą być to oleje roślinne, masło, smalec, utwardzone tłuszcze i margaryny.
Jak poprawnie segregować olej i tłuszcz w swoim domu?
Nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika. Rozpocznij jego segregację w domu. Przygotuj plastikową butelkę o dowolnym rozmiarze i napełniaj ją stopniowo. Możesz użyć do tego lejka. Tłuszcz stały podgrzej do rozpuszczenia i także przelej do butelki. Gdy zapełnisz butelkę zanieś ją do pojemnika w swojej okolicy.
Czego nie oddawać do pojemnika?
Do pojemników na olej należy wrzucać tylko zużyty jadalny olej i tłuszcz. Pojemniki nie są przeznaczone do utylizacji olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych ani innych przemysłowych.
Źródło: hazlach.pl