W średniowieczu nie znano ziemniaków, pomidorów, papryki, kawy i wielu innych, powszechnie nam dostępnych dziś produktów. Nie oznacza to jednak, że jedzenie wtedy było nieurozmaicone i nudne.
Kuchnia tamtych czasów kojarzy się powszechnie jako tłusta, niezdrowa, pełna mięsa z przyprawami korzennymi. Tymczasem rzeczywistość może zaskoczyć kulinarnych sceptyków! Dzięki uprzejmości Zamku Cieszyn, poniżej przedstawiamy Państwu dziewięć przepisów kuchni Księstwa Cieszyńskiego ze stołu księcia Przemysława I Noszaka, które możesz przyrządzić samemu!
1. Cretonnee z zielonego groszku podług mistrza Guillaume’a ‘Tailleventa”
Weźmij pół czerstwego chleba i zalej mlekiem do namoczenia. Nastepnie weźmij garnek i wlj doń kubek wody, wsyp wyłuskany zielony groszek i gotuj aż będzie miękki. Odcedź całość i ugnieć groszek na coś w rodzaju puree, apotem podsmaż na oliwie z oliwek dodając rozgnieciony widelcem chleb, imbir, szafran, sól i aframon podług smaku. Po zdjęciu z ognia wbij 4 żółtka i wmieszaj dokładnie. Na małym ogniu podsmaż na oliwie z oliwek mięso drobiowe z rosołu, którym podług smaku można wzbogacić smak Cretonnee.
2. Ciasteczka radości podług mniszki Hildegardy z Bingen
Weźmij 12 łyżek masła (200g), 3/4 kubka cukru trzcinowego (150g), łyżkę miodu (100g), 4 żółtka, 2,5 kubka mąki orkiszowe (400g), 1 łyżeczkę soli morskiej, 12 łyżek drobno pokrojonych orzechów (200g), 2 łyżki cynamonu (20g), 1 łyżkę goździków (10g), pół łyżeczki gałki muszkatołowej (2g). Ze składników zagnieć ciasto i odstaw w chłodne miejsce. Potem rozwałkuj i wykrawaj okrągłe kształty. Piecz w gorącym piecu, aż będą gotowe.
3. Gęś a’la Sauee Madame
Weźmij szałwię, hyzop lekarski, cząber, pietruszkę, czosnek, gruszki, pigwę, winogrono i wymieszaj wszystko w dużej misce. Następnie wsadź wszystko do gęsi i zaszyj grubym sznurkiem. Piecz przez ok. 4 godziny w gorącym piecu, aż będzie gotowa. Po upieczeniu wyjmij nadzienie z gęsi do osobnego naczynia i dopraw solą, cukrem trzcinowym, gałką muszkatałową, cynamonem i odrobiną aframonu. Podgrzej całość na ogniu aż powstanie sos. Pokrój gęś i polej przygotowanym sosem.
4. Tarta z pieczarkami
Weźmij mąkę (250 g), masło (150 g), 1 łyżeczkę soli, 1 jajko. Z tych składników zagnieć ciasto i odstaw w chłodne miejsce. Następnie przygotuj farsz z pieczarek (1kg), startego wcześniej żółtego sera (ok. 2 kubki), 2 łyżeczki mieszanki przypraw: 3 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka aframonu. Wymieszaj pieczarki ser i przyprawy. Następnie rozwałkuj ciasto i włóż do wysmarowanej masłem formy, rozłóż równomiernie farsz i piecz w ciepłym piecu.
5. Racuszki serowe na białym winie
Weźmij ser żółty (125 g), mąkę (125 g), jedno żółtko, białe wino (200 ml), oliwę z oliwek, sól. Następnie wsyp do miski mąkę i szczyptę soli, dodaj jedno żółtko, łyżkę oliwy z oliwek i białe wino. Mieszaj tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę. Zetrzyj na tarce ser i wmieszaj w przygotowane wcześniej ciasto. Na rozgrzanej i posmarowanej oliwą blasze lub patelni rozkładaj ciasto formując okrągłe placki. Smaż z obu stron aż się zarumienią.
6. Sos musztardowy
Wsyp do miski 16 łyżek ziaren gorczycy i zalej 24 łyżkami białego wina. Odstaw na noc w ciepłe miejsce. Dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw: 3 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej. Wszystko wymieszaj dokładnie zgniatając ziarna gorczycy, aż powstanie jednolity sos.
7. Sos czosnkowy z orzechami
Weźmij garść orzechów włoskich (100 g) i ucieraj w makutrze dolewając doń pół łyżeczki białego wina, aż wszystkie zostaną utarte na jednolitą masę. W garnku podgrzej śmietanę (400 ml), dodając doń utarte orzechy, 2 roztarte ząbki czosnku lub 3 podług własnego uznania, łyżeczkę mielonego imbiru, łyżkę octu winnego, 2 utłuczone ziarna aframonu i sól podług smaku.
8. Polewka ogórkowa
Weźmij jeden duży ogórek zielony i pokrój w niezbyt drobną kostkę, a następnie obsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczaw. Zalej rosołem, dodaj sól i aframon podług smaku. Kiedy zupa zawrze zdejmij z ognia i wbij doń dwa żółtka całość mieszając. Podawaj z opiekanym chlebem.
9. Kasza manna
Weźmij 3 garści kaszy manny i ugotuj w 2 kubkach mleka migdałowego na małym ogniu. Dodaj doń 3 łyżki miodu i garść orzechów włoskich. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane cynamonem.
Źródło: Zamek Cieszyn